Hip hop, Street, Street freestyle, Lyrical hip hop, Hip hop koreografia, House

Hip hop

Hip hop on suosittu katutanssilaji, jonka juuret ovat 1970-luvun New Yorkissa. Hip hop -tanssi on osa hip hop -kulttuuria, joka on nykyisin maailmanlaajuinen jatkuvasti kehittyvä ja muuttuva ilmiö. Hip hop -tanssi on menevää ja monipuolista ja sitä voidaan treenata hyvin monella eri tavalla. 90-luvulla suositut tanssiliikkeet (ns. party dances), kuten the Running Man, the Cabbage Patch ja monet muut, ovat vakiintuneet tanssilajin perusliikkeiksi, joita tunneilla harjoitellaan paljon. Näiden liikkeiden lisäksi hip hopin tekniikkaan kuuluvat mm. isolaatiot, erilaiset lattiatasossa tehtävät liikkeet sekä jossain määrin muidenkin tanssilajien liikkeet ja tekniikat. Hip hop -tunneilla tehdään koreografian lisäksi monipuolisesti harjoitteita, joiden avulla opetellaan erilaisia grooveja, tekniikoita ja musikaalisuutta. Tunnista riippuen koreografian ja freestylen (improvisaatio) osuudet vaihtelevat ja jokaisella opettajalla on oma tanssityylinsä, joka vaikuttaa tunnilla tehtäviin koreografioihin.

Street-tanssi ja Street-styles

Street on kattotermi jonka alla on kaikki katutanssilajit (mm. hip hop, break, popping). Street ei siis ole tanssityyli, vaan lähinnä kokoelma erilaisia katutanssilajeja. Usein street ja hip hop menevät käsitteinä sekaisin ja niitä näkeekin käytettävän ristikkäin.
Street styles-tunneilla tutustutaan eri katutanssilajeihin. Opettajasta riippuen kauden aikana voidaan kokeilla kahta tai useampaa lajia. Tunneilla harjoitellaan eri lajien tekniikoita sekä koreografioita. Street-tanssitunneilla jammaillaan hyvän musiikin ja fiiliksen vauhdittamana sekä perehdytään erilaisiin katutanssityyleihin. Tunnit painottuvat pääosin hiphop-tyyliin, mutta tunneilla tutustutaan myös muihin tyylilajeihin. Tunnit rakentuvat Street-lajien perusteista, koordinaatio ja rytmiharjoituksista, freestyleharjoituksista, koreografian tekemisestä sekä lajien historiasta.

Varusteiksi sopivat sisäkengät, rennot vaatteet ja vesipullo.

Street Freestyle

Street Freestyle tunneilla keskitytään täysin freestylaamisen maailmaan. Tunneilla ei tehdä koreografiaa eikä hiota tekniikkaa. Tunnin tavoite on kehittää tanssijan itseluottamusta ja antaa tanssijalle työkaluja, joilla tuottaa liikettä ilman koreografiaa. Tunnit päätetään aina tanssiringillä eli cypherilla.

Lyrical hip hop

Lyrical hip hopissa käytetään street-lajeille tuttuja elementtejä, mutta keskitytään tarinan kerrontaan ja ilmaisuun. Liikekieli on pehmeämpää, johon sekoitetaan mm. teräviä aksentteja. Lyriikat ja rytmitys ovat olennainen osa koreografiaa.  Tunnilla tanssitaan koreografioita hiphopin ja R’n’B musiikin tahtiin. Tunti on tarkoitettu jo aiemmin hiphoppia harrastaneille.

Tunnille mukaan rennot vaatteet, lenkkarit/tennarit ja juomapullo.

Hip hop koreografia

Tunnit koostuvat alkulämmittelystä, jonka jälkeen keskitytään koreografiaan. Koreografiat perustuvat hiphopin tekniikkaan ja perusteisiin. Tunneilla ei harjoitella tekniikkaa, joten osallistujilta toivotaan hiphopin perusteiden osaamista. 

Tunnille mukaan rennot vaatteet, lenkkarit/tennarit ja juomapullo.

House

Tämä house-musiikin kanssa Chicagon ja New Yorkin klubeilla syntynyt ja kehittynyt tanssityyli on saanut vaikutteita monesta eri tanssityyleistä. Ominaista house-tanssille on jacking ja nopeatempoinen jalkatyöskentely. Tunneilla opitaan housen perus-askeleita, niiden variaatioita ja opitaan käyttämään niitä itse.